To πρώτο τετράμηνο του 2024 έφερε αλλαγές στο χώρο των ΑΠΕ, με το ΥΠΕΝ να ανακοινώνει νέο νομοσχέδιο, το οποίο περιορίζει την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) σε λίγες μόνο κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Ενεργειακές Κοινότητες.
Στη νέα μέρα των ΑΠΕ, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν την εφαρμογή ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net-billing), αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη, αφού πρόκειται για το μοντέλο που αποτελεί το μέλλον της πράσινης μετάβασης.
Τι αλλάζει για ιδιώτες και επιχειρήσεις
Ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (net billing), αποτελεί την πλέον βιώσιμη λύση για το μέλλον της ενέργειας καθώς, με την εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων, δίνει τη δυνατότητα απεξάρτησης των αυτοκαταναλωτών από το δίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, μέσω του net metering, υπήρχε η δυνατότητα “αποθήκευσης “ της ενέργειας στο δίκτυο και συμψήφισής της με μεταγενέστερη κατανάλωση, όταν το φωτοβολταϊκό δεν παρήγαγε. Με το νέο σχήμα ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing), η περίσσεια ενέργεια που δεν καταναλώνεται θα πωλείται στο δίκτυο έναντι αποζημίωσης. Tο μοντέλο ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing), υποχρεώνει τους prosumers να πωλούν την πλεονάζουσα ενέργεια σε χαμηλότερη αξία από αυτή που αγοράζουν ενέργεια από το δίκτυο. Έτσι, η απόσβεση της επένδυσης στο φωτοβολταϊκό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό της επιτόπου κατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας, η οποία αντικαθιστά ζήτηση από το δίκτυο. Η εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων, επιτρέπει την μεγιστοποίηση της αυτοκατανάλωσης, διατηρώντας και τη δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ενέργειας, καθιστώντας τους αυτοκαταναλωτές, ανεξάρτητες ενεργειακές οντότητες.
Ο σημαντικός ρόλος της αποθήκευσης, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, για το ενεργειακό μέλλον
Η αποθήκευση ενέργειας, ιδίως με τη μορφή συστημάτων μπαταριών, παίζει σημαντικό ρόλο για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση αφού εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.
Με σωστή μελέτη και εγκατάσταση, η αποθήκευση μικρής ή μεγάλης κλίμακας προσφέρει:
Μέγιστη αξιοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας
Εφεδρική ισχύ
Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες χρησιμεύουν ως αξιόπιστες εφεδρικές πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρικών συνθηκών ή παρατεταμένων περιόδων διακοπής ρεύματος. Για τις επιχειρήσεις η αποθήκευση εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων, ενώ στους ιδιώτες παρέχει ασφάλεια και ευκολία κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος.
Μικρότερη εξάρτηση από το δίκτυο
Έλεγχος συχνότητας και εξοικονόμηση αιχμής
Μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα
Μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους
Συνεγκατάσταση περιουσιακών στοιχείων
Η συνεγκατάσταση συστήματων αποθήκευσης ενέργειας με διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της χρήσης γης, στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στον επιμερισμό των δαπανών υποδομής για τη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας της παραγωγής ενέργειας.
Βασική βεβαίως προϋπόθεση για τη μέγιστη αξιοποίηση των συστημάτων, είναι η μελέτη και εγκατάστασή τους από έμπειρους και αξιόπιστους επαγγελματίες του χώρου. Η MGD Energy, με περισσότερα από 13 χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο των ΑΠΕ, έχει τη γνώση και την εμπειρία που εξασφαλίζουν την καλύτερη σχέση επένδυσης-απόδοσης για τους πελάτες της.